Tre enkle steg for å skape gode vaner

Hver morgen når jeg våkner drikker jeg et stort glass vann. Noen ganger to.

Denne vanen startet jeg med i januar 2014. Jeg hadde lest noe om hvor dehydrert man gjerne blir i løpet av natten, og visste fra tidligere fysiologistudier hvorfor re-hydrering er viktig.

På dette tidspunktet bodde jeg i Los Angeles. Jeg hadde akkurat flyttet inn et stort hus med tre venner, og i hagen hadde vi sitrontre. Jeg fikk anbefalt av en venn at vann med litt sitron i var enda bedre enn vanlig vann, ikke minst på grunn av smaken. Og jeg skal innrømme at det føltes litt ekstra kult at lille Torkel fra Harstad kunne gå ut i hagen til «mitt» tre etasjes hus i Bel Air. Der kunne jeg plukke en fersk sitron av treet mens morgensola varmet meg, og så returnere til kjøkkenet mitt og forberede min morgendrikke mens jeg så utover byen fra vinduet.

Denne nye, sunne, vanen min festet seg umiddelbart. Og det var nok ikke fordi jeg følte meg så mye bedre. Eller fordi jeg er en mester i selvdisiplin (tro meg!). Det var enkelt og greit på grunn av dette:

Det føltes kult å gjennomføre denne lille rutinen hver morgen etter jeg våknet.

 

Hvor lang tid tar det å forandre en vane?

I psykologiens verden diskuteres det mye om hva som må til for å forandre en vane. Steven Covey, i sin bok «The 7 Habits of Highly Successfull People» argumenterer for at det, i gjennomsnitt, tar 21 dager. Andre mener det kan ta så lite som syv dager, mens noen igjen mener det tar mange måneder.

Sannheten er at det er umulig å si noe sikkert om hvor lang tid det tar å forandre en spesifikk vane. Det er nemlig alt for mange faktorer som spiller inn.

Men det vi kan si noe om, er hva som gjør at noen vaner tar kortere tid enn andre å innføre.

Det viser seg nemlig at vaner som vi synes er morsomme, kule eller som gir oss umiddelbare resultater som vi liker godt – tar kortere tid å innarbeide. Dersom de i tillegg er ukompliserte, så hjelper det også.

Jeg følte meg litt som en storkar når jeg kunne rusle ut til sitrontreet mitt utenfor multi-millioner dollars huset jeg bodde i (til tross for min meget slanke lommebok). Og når jeg drakk sitronvannet mitt mens jeg studerte utsikten vår over Los Angeles, så var livet godt. Det var min lille morgenrutine som gjorde både kropp og tanker bedre. Det var lett å gjennomføre, fikk meg til å føle meg bra, og passet inn i timeplanen min uten problem.

Men hva om du ikke har et slikt hus og et sitrontre tilgjengelig? Hva om timeplanen din er kaotisk? Hva om du ikke en gang vet hvordan du skal gjennomføre din nye vane? Hvordan får du vanen da til å sitte?

Vel, jeg har tre små tips som vil hjelpe deg, uansett hva slags vane du ønsker å starte.

Men husk – nye vaner må være noe du innerst inne ønsker å ha. Dersom du ikke har noe lyst på denne vanen, vil du heller ikke klare å holde på den i lengden. Så start med å finne alle grunnene til hvorfor du vil.

 

Første tips: Bruk morofaktoren.

I min nye bok «Studentkoden» (Fritt Forlag, 2016), delte jeg konseptet om morofaktoren.

Morofaktoren er det som gjør det morsomt for deg å gjøre de tingene du allerede liker å gjøre. Når du vet hva det er, så handler det bare om å inkludere denne faktoren i din nye vane, og så er du halvveis i mål.

For når noe er morsomt er det lettere å gjennomføre det, og dermed gjør vi det gjerne oftere. Når vi gjør noe oftere, blir vi flinkere, og når vi blir flinkere får vi bedre resultater. Visuelt sett ser morosirkelen ut som dette:

Når du finner ut hvordan du kan gjøre det morsomt/interessant/kult for deg å innarbeide din nye vane, så blir det betraktelig lettere. Her er et par eksempler:

  • Vil du ha en vane om å ta push-ups hver dag, og har konkurranseinstinkt?
    Start en konkurranse med en venn om det og bruk din glede for å konkurrere til å bygge din nye vane.
  • Har du lyst til å lese mer og se mindre på TV?
    Start med å lese noe som får deg til å le, til fast tid hver dag, slik at du ser frem til å plukke opp lesestoffet og ikke har noen unnskyldninger for ikke å gjøre det.
  • Vil du spise sunnere, og liker å lære noe nytt?
    Finn deg en YouTubekanal som lærer deg å lage nye, sunne, retter og begynn å skape din egen kokebok derfra.

 

Andre tips: Skap deg en fast trigger.

En av de store utfordringene med å innføre en ny vane er å huske på å gjøre den. Det er her en god trigger kommer inn i bildet.

En trigger er noe du vet du kommer til å se, høre eller oppleve i løpet av dagen din, som skal minne deg på den nye vanen. Når jeg begynte med vanndrikkingen min, for eksempel, hang jeg en lapp på skapdøren på kjøkkenet mitt med tegning av et glass vann på. Når jeg gikk for å ordne meg frokost om morgenen så jeg lappen og husket på hva jeg skulle gjøre.

Når jeg innførte vanen av å ta push-ups hver dag, koblet jeg den vanen sammen med dusjing. I begynnelsen ved å henge en lapp på dusjkabinettet mitt, men etter hvert ble push-ups og dusjing så tett koblet sammen at jeg fikk lyst til å ta push-ups hver gang jeg nærmet meg en dusj.

Du kan også benytte deg av digitale hjelpemidler for dette. Telefonen din har en alarm du kan sette til å pipe hver dag til en fast tid. Og det finnes også apper/kalenderpåminnelser som piper når du er på et visst sted. Dersom vanen du ønsker å innføre starter på butikken du handler på, kan du sørge for at telefonen din minner deg på det du skal gjøre hver gang du går gjennom døra.

 

Tredje tips: Bli holdt ansvarlig, og spor fremgang.

Ok, dette er egentlig to tips i ett, men det overlever vi.

En av grunnene til at vi ofte gir opp i våre forsøk på å skape gode, nye vaner er fordi det ofte ikke har noen ekte konsekvenser. Vi legger ikke merke til manglende fremgang når ting bare fortsetter slik de er. Og selv den fremgangen vi opplever av gode vaner går ofte så sakte at det er vanskelig å holde oversikt.

Så ved å gi deg selv konsekvenser for å gi opp, og følge med din egen fremgang, vil du drastisk øke dine sjanser for suksess.

Den letteste måten å bli holdt ansvarlig på, er å alliere deg med en venn som følger deg opp. Enten noen du rapporterer til innimellom om hvordan innsatsen går, eller noen som sjekker inn og spør deg innimellom. Dette handler ikke om at de skal straffe/belønne deg for innsats, det handler kun om å ha noen å snakke med din fremgang med for å gi den følelsen av å være mer ekte.

Finn også en måte å måle din innsats eller dine resultater på. Dette vil gi deg et godt bilde på fremgangen din, og det er lite som fungerer så motiverende som å se fruktene av vårt arbeide.

Skal du ta push-ups? Tell hvor mange push-ups du tar hver dag, legg dem sammen, og følg med mens tallet vokser dag for dag.

Lese mer? Følg med på antall sider du leser.

Du skjønner tegninga?

 

Men du må ha lyst, altså.

Men til syvende og sist er det fremdeles en ting som er viktigere enn noe annet: Du må ha lyst.

Du må ikke nødvendigvis ha lyst til å starte med vanen. Men du må ha lyst til å ha den. Du må finne ut hva det er som motiverer deg til å skape denne vanen i utgangspunktet. Når du har den indre motivasjonen på plass er det langt lettere å skape en ny vane.

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top