Uventede spørsmål tvinger andre til å vise sitt ekte selv.

Hvor ofte føler du at de du snakker med er på autopilot, og kanskje til og med skjuler sitt ekte selv helt? Kanskje er det ikke så farlig når det er personen bak kassa på matbutikken. Eller servitøren på restauranten. Men hva om det er noen som spiller en litt større rolle i dagen din?

 

Autopilotens maske.

De fleste mennesker tar på seg en slags maske når de snakker med andre. Og jo mer fremmed den andre er, jo tykkere blir denne masken.

Kanskje er det for å beskytte oss selv mot andres fordommer. Kanskje er det for å finne ut av hvem de andre er før vi viser dem hvem vi er. Eller kanskje er det bare fordi det er det vi alltid har gjort, og vi er ikke særlig flinke til å være helt ekte – i hvert fall i starten.

Sannheten er at dette ikke er problematisk i de fleste situasjoner eller med de fleste mennesker. Men personlig liker jeg likevel å møte folk på en så ekte og genuin måte som mulig. Og det betyr at jeg gjør en innsats for å få dem til å møte meg slik også.

Heldigvis finnes det flere triks vi kan bruke for å oppnå dette, og i denne artikkelen skal jeg dele min favorittmetode med deg.

 

Uventede spørsmål slår av autopiloten.

“Hvordan går det?” “Hatt en fin dag?” “Hva jobber du med?” “Hvordan kjenner du Per?” “Hvor kommer du fra?” “Pose?” “Kvittering?”

Dette er spørsmål som autopiloten vår kan svaret på. Forutsatt at du kjenner Per, selvsagt. Og når de fleste samtaler mellom fremmede baseres på disse og lignende spørsmål er det lett å la autopiloten styre.

Men dersom du stiller noen et spørsmål som autopiloten ikke kan svaret på endrer du hele interaksjonen. Plutselig må den andre slå av autopiloten, ta av seg masken, og tenke seg om. Dette leder til et svar som ikke er innøvd. Et svar som krever at dem viser litt av seg selv.

Og det trenger ikke å være kompliserte spørsmål heller.

“Det var en fin, rød genser. Jeg liker rødt. Hva er favorittfargen din?” “Si meg, hva er den morsomste opplevelsen du har hatt her på skolen/jobb/uteplassen?” “Jeg la merke til klokken din, hvor fikk du den fra?”

Som vanlig er det enkle ofte det beste. Og husk, om spørsmålet virker litt uvanlig for deg så gjør det det for den andre også – og det er nettopp det som vil bryte dem ut av autopiloten og la deg se mer av hvem de egentlig er.

 

Har du lyst til å lære flere tips og triks som hjelper deg mestre den sosiale arenaen? Ta en titt på dette nettkurset mitt – vanligvis koster det rundt 2500 kroner, men klikker du her får du det for ca samme prisen som en kinobillett!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top