Vanskelige valg er enklere enn du tror.

Vanskelige valg

Når vi står ovenfor valg har vi mennesker en tendens til å forsøke å sette en ekstern verdi på disse valgene for å finne ut hva det riktige valget er og gjøre avgjørelsen enkel for oss selv.

Om vi trenger nye sko og kan velge mellom to like sko til ulik pris, så er valget enkelt og vi velger de billigste. Om vi skal gå ned i vekt og har alternativet mellom å spise en grandiosa som inneholder 1300 kcal eller en middag med kyllingfilet, ris og søt chilisaus som inneholder 600 kcal og vil gjøre oss like mett, er valget enkelt. Objektivt sett i hvert fall, om vi ser bort fra våre personlige smakspreferanser og innsatsen vi ønsker å gjøre for å lage middag.

Men hva med valg som ikke lar seg kvantifisere på den samme måten?

En stund tilbake siden hadde jeg en time med en coachingklient (la oss kalle han Lars) som sto foran et stort valg. Han var ferdig utdannet og hadde en potensiell karriere som ingeniør foran seg. Han hadde allerede blitt tilbudt en jobb hvor han ville tjene gode penger og kunne leve et trygt, stabilt og forutsigbart liv – noe han ønsket seg. Men samtidig hadde en annen mulighet åpnet seg.

På fritiden var han nemlig en dyktig kunstner, og han hadde fått en mulighet til å livnære seg på dette. Dette var i tråd med hans ønsker om å kunne jobbe for seg selv. Om å få drive fulltid med den livslange hobbyen sin, og kunne være med på å skape noe som potensielt sett ville være med på å farge verden. Men til gjengjeld var inntekten hans usikker og stabiliteten og tryggheten han ønsket seg sterkt redusert.

Lars klarte ikke å bestemme seg, og hadde slitt med avgjørelsen lenge. Han hadde skrevet liste etter liste med for og imot for begge alternativene og forsøkt å finne det enkle valget, det objektivt sett riktige valget.

Jeg spurte Lars: «Så siden du ikke har funnet svaret enda, så antar jeg at du ser på begge alternativene som like i form av ekstern verdi?»
Lars: «Ja. Begge har sine styrker, og begge har sine svakheter. Penger versus frihet, for eksempel.»
Meg: «Så la oss gjøre et lite tankeeksperiment. Du føler at begge disse to jobbene står likt i form av hvor verdifulle de er for deg personlig, ikke sant?»
Lars: «Ja.»
Meg: «Greit. Hva skjer dersom vi, i et tenkt scenario, øker lønnen du får som ingeniør med 4000 kroner i måneden. Vil det gjøre det klart for deg at ingeniør er den rette løsningen?»
Lars tenkte seg om. «Nei, egentlig ikke.»
Meg: «Ok. Så da vet vi at det egentlig ikke er verdien i det du får fra disse ulike jobbene som er viktig for deg.»
Lars: «Hva mener du?»
Meg: «Vel, dersom begge jobbene var akkurat like verdifulle i utgangspunktet, og vi så økte verdien på ingeniørjobben ved å gi deg mer penger, så ville jo logikk tilsi at den nå var mer verdifull enn kunstnerjobben.»
Lars: «Men det handler kanskje egentlig ikke om penger. Kanskje det handler om noe annet.»
Meg: «Hvilke andre punkter har du satt opp på listene dine da?»
Lars: «Fleksibilitet og frihet til å reise.»
Meg: «Ok. Så hva om deler av ingeniørjobben kunne utføres fra hjemmekontor, og du kunne reist mens du jobbet, ville det da blitt et enkelt valg?»
Lars tenkte seg om på nytt og svarte litt oppgitt. «Nei, egentlig ikke.»
Meg: «Kan vi da være enig om at det ikke er disse eksterne verdiene som vil avgjøre hvilket valg du tar?»
Lars nikket.
Meg: «Uansett hvilket av disse valgene du tar, så vil det utvilsomt påvirke livet ditt. Det vil være med på å farge ikke bare hvordan bankkontoen og passet ditt ser ut, men også hvilken versjon av deg selv du lever ut. Siden vi ikke kan forutsi fremtiden, så er det umulig for oss å si noe om hvilket valg som vil lede til hva. Kanskje slår kunstnerjobben an i stor suksess, kanskje går den under. Kanskje trives og vokser du som ingeniør, kanskje mister du jobben i nedbemanninger. De eksterne faktorene er hverken garanterte eller forutsigbare. Er du enig?»
Lars: «Ja..»
Meg: «Så hva skjer om du ikke tenker på eksterne verdier, fremtidsscenarioer eller lignende, men heller ser på dette som en mulighet til å velge hvilken person du ønsker å være fremfor hva valget vil gi livet ditt?»
Lars tenkte seg om på nytt, og før han åpnet munnen kunne jeg se en bølge av lettelse skylle over ansiktet hans, «da vet jeg akkurat hva jeg skal velge.»

Lars gikk videre til å ta den avgjørelsen som han følte var den beste for han. Ikke basert på lister eller eksterne verdier, men basert på hans indre verdier og basert på det livet han ønsket å skape for seg selv. Valget hans var enkelt når han så gjennom illusjonen om at alle valg burde tas på bakgrunn av materiell, objektiv, verdi og i stedet ses på som en mulighet til å velge hvilken person man ønsker å leve ut livet sitt som.

Vi har snakket flere ganger om dette i ettertid, og Lars står fremdeles for sitt valg og er komfortabel med det han ga opp. Og selv om alt ikke er perfekt i jobbhverdagen hans i dag – er han veldig fornøyd med den han føler at han er.

Dersom alle valg i våre liv hadde vært enkle og styrt av eksterne faktorer, ville vi ikke lenger hatt fri vilje og mulighet til å leve livet vi ønsker å leve. Vi ville vært en slave for de enkle valgene, og til enhver tid tatt avgjørelsene basert på våre omstendigheters betingelser.

Vanskelige valg er ikke noe å mislike eller plages med. Vanskelige valg må ses på som en mulighet til å skape det livet vi ønsker å leve, basert på våre egne verdier, holdninger, ønsker og personligheter.

Så snart du slutter å forsøke å vurdere to ulike valg som føles like bra med eksterne faktorer, og heller ser på dem som en mulighet til å sterkere definere deg selv og ditt liv – så vil du kanskje oppleve at også de vanskelige valgene er enkle valg.

Og kanskje blir det enklere å spise salaten eller kyllingfileten i stedet for grandiosaen også.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top