Verdien av å kaste bort tid.

Kaste bort tid

Jeg har tidligere på denne bloggen, og på mine mange seminarer, kritisert tidstyver som TV, internett og lignende. Jeg har snakket mye om å sørge for å få mest mulig ut av hverdagen. Om å ikke gå inn i zombie-modus og forsvinne inn i en falsk verden av passiv underholdning som ikke gjør annet enn å stjele tid bort fra det som er viktig i livet ditt.

Men, er det nå en gang slik at denne tiden vi kaster bort er helt bortkastet?

Jeg synes ikke det.

Forskere vet enda ikke akkurat hvorfor vi sover, de vet bare at søvn er nødvendig for å overleve. At dersom vi ikke selv sørger for å få nok søvn, så begynner kroppen å ta over. Vi kan sovne under de utroligste forhold, og forskning har også vist at etter lengre perioder uten søvn begynner hjernen å slå av områder av seg selv også i våken tilstand.

Søvn er også nødvendig for restitusjon av kroppen. Alle som har god peiling på trening vil kunne fortelle deg at hvile og søvn er viktig for å få mest mulig ut av treningen. Og når du er syk er god hvile en av de viktigste elementene for å få kroppen i form igjen.

Men hva har dette å gjøre med å kaste bort tid foran TV og data? Vi vet jo at å «hvile» foran TV på ingen måte er kvalitetshvile. Vi blir sjeldent spesielt energisk og motivert av å sitte og se på sitcoms en hel dag, men det kan ha en annen nytteverdi som du får på en betingelse:

Tiden du kaster bort foran passiv underholdning  velges bevisst av deg selv.

Her snakker vi ikke om å slå på TVen etter jobb for å se den ene episoden av Greys Anatomy og så bli sittende der i fire timer. Vi snakker om å bevisst se på klokken, sette av et tidsrom av tid som du har lyst til å kaste bort – og så gjøre det.

Å gjøre dette, fremfor å ubevisst og passivt bli dratt inn i denne distraherende verdenen, gir to store utbytter:

  1. Du bestemmer hvor mye tid du vil ‘kaste bort’ og når du vil gjøre det.
    Dette alene vil redusere tiden som forsvinner uten at du egentlig mente det. Når du har for vane å ta et bevisst valg (og holder deg til det!) hver gang du slår på en TV, PC eller playstation, så vil de ubevisste valgene dine bli færre og færre. Du vil slutte å slå på TVen uten at det er planlagt, og ettermiddagene og kveldene dine vil slutte å forsvinne uten at du planla det.
  2. Effekten av å ‘kaste bort tid’ blir positiv.
    Når du setter av et visst tidsrom for å hvile, med en planlagt produktiv aktivitet etter dette tidsrommet, vil du få mer ut av hvilen. Du vil være bevisst på at dette er hviletid, ikke sløvetid, og det vil gjøre det lettere å faktisk slappe av. Og når du avslutter hviletiden ved det fastsatte tidspunktet og gjør noe produktivt, så vil du trene kroppen din til å spare energi når det er meningen (mens du ser på TV eller surfer på nett) og bygge energi når den trengs (når du gjør husarbeidet eller går tur med bikkja).

 

Det er verdifullt å koble ut innimellom. En god film, en TV-serie som taler til deg eller en times spilletid med noe som engasjerer deg er en fin måte å ta en liten mini-ferie på uten en gang å forlate stua. Men som med feriene våre, så må tidspunktene planlegges og avsluttes til riktig tid.

Gi deg selv tre uker på å teste dette, tre uker hvor du bestemmer deg for hvor lenge du skal se på TV eller surfe på PC’en før du slår på maskinen. Om du holder deg til dette vil du raskt se store endringer både i hvor mye tid du har til rådighet i hverdagen, og i hvor avslappende det faktisk kan være å kaste bort tiden din innimellom.

 

Syntes du denne artikkelen var nyttig? Vel, vi vil ikke oppfordre deg til å kaste bort alt for lang tid, så sjekk ut hvorfor du burde kvitte deg med TV’en din her 😉

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Verdien av å kaste bort tid.

Legg igjen en kommentar

Top