Vinn andres tillit, og voks som menneske, ved å kjenne dine fordommer.

Få andres tillit og åpenhet, gjennom din egen fordomsfrihet.

Har du fordommer? Ikke? Tullprat.

Sannheten er at vi alle har fordommer, uansett hvor åpne vi ønsker å være. Vi kan ikke noe for det. Våre fordommer kommer fra den instinktuelle delen av hjernen vår, og en drøss med forskning viser at ekte, underbevisst, fordomsfrihet ikke eksisterer.

Forskjellen mellom de som oppfattes som fordomsfulle, og de som ikke gjør det, er hvor mye vi lar våre fordommer påvirke vår oppførsel. Praktisk fordomsfrihet, altså det som betyr noe, handler med andre ord om å ikke la våre instinktuelle reaksjoner på det som er “annerledes” påvirke hvordan vi forholder oss til det.

Hvorfor snakker jeg om dette, spør du?

Vel, fordi det første skrittet til å ikke la dine ubevisste fordommer kontrollere deg – er å innse at du har dem. Denne innseelsen lar deg gjøre et bevisst valg av hvordan du oppfører deg når en av dine fordommer dukker opp.

For til tider vil dine fordommer gjøre en opptreden, enten du liker å innrømme det eller ikke. Kanskje ser du noe eller noen som trigger dem. Kanskje er det noe du hører noen fortelle. Eller kanskje er det bare en tanke som slår deg. Uansett hva situasjonen er, vil du ha enormt mye mer å tjene på å forholde deg til den med nysgjerrighet fremfor fordømming.

For så snart vi begynner å leve et fordomsfritt liv, begynner magiske ting å skje. Og den mest magiske av alle? Menneskene i ditt liv vil begynne å være ufiltrert ærlig med deg.

Tillit er det viktigste elementet som må være på plass for at noen skal tørre å være ærlige. Og ingen ønsker å bli dømt for sin ærlighet. Og når vi møter på noen som viser nysgjerrighet der andre viser fordommer, opplever vi ikke bare en enorm økning i tillit – men vi stoler også på at vi ikke vil bli dømt for å være den vi er.

Dette betyr selvsagt ikke at du må akseptere og tolerere alt. Men også i situasjoner hvor noen avslører noe som ikke er akseptabelt for deg og ditt liv, vil du tjene på å vise nysgjerrighet. Ved å spørre spørsmål og utforske det den andre avslører, vil du både kunne lede vedkommende til å forstå hvorfor du har et problem med dette, og være sikker på at du har forstått situasjonen fullstendig. De som reagerer med fordommer har ofte en tendens til å hoppe til konklusjoner uten å ha fått all informasjonen. Og det er ingenting som leder til så mange misforståelser som det.

Så mitt råd til deg i dag er å gjøre litt sjelegransking. Hvor ligger dine fordommer og bobler under overflaten? Hva er det som har en tendens til å få deg til å reagere ved å fordømme andre? Og hvordan kan du, fra nå av, endre din reaksjon til nysgjerrighet? Gjør dette, slik at du kan lære mer, samt kommunisere den tilliten som er nødvendig for at folk skal tørre å være ærlig med deg.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top