Hvordan lese andre for å øke dine sosiale resultater.

For å øke dine sosiale resultater er det viktig at du gjør mer enn å bare snakke. Du må også kunne lese andre.

I denne artikkelen skal jeg forklare hva det betyr, og hvordan du veldig raskt kan bli enda flinkere på det.

 

Å lese andre er ikke å se på fortiden.

Når vi kjenner noen antar vi ofte at de er den samme i dag som de var i går. Og mens det kan stemme for de dypere elementene av personligheten deres, trenger det ikke å stemme for opplevelsen de har i det øyeblikket.

Og det tar bare noen sekunder for oss å finne ut hvordan noens opplevelse er i det øyeblikket – enten vi har kjent dem i mange år eller noen få minutter – og den informasjonen kan hjelpe oss enormt.

 

Hva leser vi?

Å lese andre handler om å følge med på hva slags personlighet de har og hvordan de har det akkurat nå.

Hva slags temperament. Hva slags ord og uttrykk de bruker. Hvilken kommunikasjonsstil de har. Hvor mye energi de ser ut til å ha i øyeblikket. Og alt annet som slår deg som nyttig.

Når vi har denne informasjonen klart for oss er det langt lettere å kommunisere på den mest effektive måten for den spesifikke personen, i det spesifikke øyeblikket.

Om Per er en person som liker å snakke om fakta fremfor følelser, med høyt tempo og mye energi, og med sterke ord og uttrykk – så vil du tjene mye mer på å emulere hans måte å snakke på dersom du ønsker å øke din innflytelse. Når du tar deg god tid når du snakker. Og legger vekt på følelsene i argumentene dine. Samt bruker en myk stemme. Så vil Per i veldig mange tilfeller både finne deg mindre overtalende, og ofte også avbryte og overkjøre deg.

På den andre siden av mynten; dersom din samtalepartner er følelsesbasert og med lav energi, så vil du som regel miste deres villighet til å relatere til deg dersom du er for høylydt og energisk.

Så ved å reflektere over den andre i øyeblikket, og tilpasse din kommunikasjon til å matche deres – så vil du bygge rask rapport, øke din troverdighet og skape mer tillit.

Og jeg trenger vel ikke å påpeke at alle de tingene er nyttige nesten uansett hva slags samtale vi sitter i?

 

Hvordan gjør vi det?

Den enkleste måten å finne denne informasjonen er å observere og sammenligne.

Du observerer hvordan den andres oppførsel og kommunikasjon er i øyeblikket. Dette vil inkludere ting som: Hvor raskt prater vedkommende? Hvor høyt volum bruker de? Har de et aktivt eller rolig kroppspråk? Snakker de fakta eller følelser? Stiller de spørsmål eller kommer de med påstander?

Alt du legger merke til er hjelpsomt, så gjør et lite mentalt notat av det.

Nå er det på tide å sammenligne. Hvordan er det du ser foran deg i øyeblikket i forhold til det du har opplevd av denne personen tidligere? Har de mer, mindre, eller den samme energien som vanlig? Hvordan er humøret sammenlignet med det vanlige humøret? Er det noen forskjell i måten de snakker på nå og før?

Alt du legger merke til som er annerledes enn normen kan være nyttig informasjon. For dersom du kan gjøre gode antakelser om hvor disse endringene kommer fra, kan også dette være hjelpsomt for deg.

Er Nina litt mer forsiktig i sine påstander fordi den hun er litt forelska i er til stede? Er Trond litt roligere enn vanlig fordi han har hatt en lang dag? Er Trine mer aggressiv fordi hun kranglet med kjæresten tidligere på dagen? Er Jonas mer høylydt fordi noen sa noe han ikke likte for et par minutter siden? Hva ble sagt?

For dersom du vil overtale Trond til å være med på fjelltur neste uke, så er kanskje ikke det beste tidspunktet å gjøre det på akkurat nå når det eneste han har lyst til å gjøre er å gå hjem og sove?

 

Dersom dette var interessant for deg, vil du sannsynligvis også få mye ut av mitt nettkurs The secrets of confidence and communication. Eller et av mine andre nettkurs her. Ta en titt på infovideoen for det kurset for mer info. Og så anbefaler jeg at du sjekker ut denne artikkelen jeg skrev på min engelske blogg om å forutsi folk sin oppførsel.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Hvordan lese andre for å øke dine sosiale resultater.

Legg igjen en kommentar

Top